לב של אבן

מאת: נעמה טוכפלד 04/03/2020

אבנים הן הרבה פחות משעממות ממה שנדמה לנו, בכל אחת יש סיפור. זה תפקידה של עבודת השימור ברשות הטבע והגנים. לחבר אותנו למורשת ולהיסטוריה שלנו

מטיילים בגן לאומי ירקון - תל אפק, צילום: מנו גרינשפן
גן לאומי ירקון - מבצר אנטיפטריס, צילום: מנו גרינשפן

כשנוסעים לרומא חושבים על הקולוסאום. במצריים אלו הפירמידות, באירלנד טירות עתיקות ומכשפות ואצלנו, ירושלים הר הבית והכותל המערבי הם אבן שואבת לכל. לא סתם כתבנו "אבן". כידוע לכם הסיפורים הכי מרתקים מההיסטוריה מבוטאים באמצעות אתרי המורשת, מבנים היסטוריים וממצאים ארכיאולוגיים. לא פעם אנחנו נוטים לוותר עליהם, וחבל.

שימור 1

"האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו", טבע המשורר טשרניחובסקי את האמירה שמחברת אותנו לכאן. למקום ולזמן. ארץ ישראל היא צומת כבירה של אירועים היסטוריים, סיפורים שעיצבו את פני העולם קרו תגליות ארכיאולוגיות מרמזות על המתחולל בעבר, וממצאים שבכוחם להחזיר לרגע קט את אותם רגעים אם רק נעצור רגע ונתבונן.

שימור2, יש אנשים שעובדים קשה כדי שזה יקרה. צילום יניב לוי

אם כן, הכירו מושג חדש- ישן, שאנו ברשות הטבע והגנים שוקדים עליו לא מעט, בשל הכרה בחשיבותו עבורנו ועבור הדורות הבאים: "נופי תרבות".

מבנים היסטוריים קדומים, עתיקות ופסיפסים נשחקים עם גלגלי הזמן, מתבלים, מתפוררים ונעלמים. אך הסיפור שהם נושאים עימם הוא חשוב, וכאן נכנס לתמונה נושא השימור.

שימור 3, יהונתן אורלין

כאשר צוותים מיוחדים שהוכשרו לכך עוסקים בעבודות שימור באתרים היסטוריים וארכיאולוגים הם שמים לנגד עיניהם את הסיפור ההיסטורי שהתחולל שם. בניגוד למקומות כמו פארקים עירוניים, אתרי תיירות שונים ומרחבי בילוי אחרים, בגנים לאומיים ושמורות טבע אין מקום ליצירת אטרקציות מלאכותיות על מנת למשוך קהל, לא זו המטרה שלנו.

בהגדרה היבשה, מטרת שימור האתרים הארכיאולוגיים וההיסטוריים נעשית עבור הציבור היום, עם התייחסות לדורות הבאים בעתיד כאשר שימור השרידים יעשה באתר שבו הם ממוקמים תוך נאמנות מרבית למקור. השטחים המהווים רקע לאתר, יהוו את "זירת הסיפור" ההיסטורי.

שימור 4, צילם זאב מרגלית

אבל בשטח, הסיפור מקבל עוצמה אחרת. מבצרי ענק, פסיפסים יפיפיים וצבעוניים, חדרים עתיקים ומסתוריים, בתי בד וגיתות, כל אלו מספרים סיפור של עמים קדומים שהיו פה, קמו ונפלו, נלחמו וניצחו או הפסידו, או גם וגם. הקימו ארמונות ומעוזי קרב, ערים שלימות ובסיסי צבא, בתי שעשועים ומרחצאות. סיפורים מיתולוגיים, בתי כנסת עתיקים, מקוואות, מבני מגורים ומקומות מסתור. סיפורם של מלכים, נביאים, מצביאים, מורדים ומזימות. כל אלו מגולמים באותם שרידי עבר שאנו ברשות הטבע והגנים משתדלים לשמור ולשמר מכמה סיבות.

שימור5

הראשונה שבהן היא הכרת העבר. בדור האינסטוש והסלפי חשוב יותר מתמיד שהמקום יספר את סיפורו. שהחוויה תהיה מוחשית לעין ובעלת נוכחות פיזית.

פותחים חלון, פותחים חלון אל העבר. צילום יניב כהן

סיבה נוספת היא טיפוח האתרים הארכיאולוגיים וההיסטוריים וסביבתם לטובת הציבור, תוך שמירה על ערכי המורשת בעבורנו ובעבור הדורות הבאים. אתרים אלו רגישים לפגעי מזג האויר והזמן ופעולת שימור מדויקת מסייעת לנראות שלהם ולאסתטיקה שבה נוצרו מלכתחילה להשתמר.

אבל הסיבה החשובה ביותר היא חיזוק הקשר בין הציבור לבין המורשת שלו באמצעות שימור, ופעולות תומכות נוספות: חינוך, הדרכה, המחזות פעילויות ואירועים שונים.

הווה עתיד, בשביל ההווה והעתיד. צילום מנו גרינשפן

לכן, בפעם הבאה שתראו חומה עתיקה, תל אבנים, בור מים או כל ממצא הסטורי אחר, אל תדלגו עליו כל כך מהר. יש לו סיפור לספר. ואם ראיתם במקרה איש או אישה עם אזמל, כפפות וחומר מסתורי ביד, אל תיבהלו, זה רק המשמרים שלנו, עובדים גם בשביל הדורות הבאים.