ספורט בלב הטבע: כל היתרונות, כל ההנאות

12/07/2021

מאז ראשית ימי האדם, פעלנו בטבע: צדנו, ליקטנו, בנינו, חרשנו וגם נהנינו סביב המדורה.
ואז הגיעה העת המודרנית, והושיבה אותנו על כיסאות, מושבים וספות.

יוגה באפולוניה
יוגה באפולוניה, יוגה באפולוניה - צילום ליעד ברקאי

זו בדיוק הסיבה לצאת שוב אל הטבע, ולקבל ממנו את כל הטוב. רק תבחרו. ואם תוסיפו למשוואה גם פעילות ספורטיבית  – בכלל הרווחתם.

קבלו 10 יתרונות מוכחים ועובדות מדליקות על יתרונות הפעילות הספורטיבית (ובכלל) בטבע

 

  1. תרופת הקסם: מחקר בריטי רחב-היקף (קרוב ל-20,000 משתתפים) שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature בשנת 2019 מצא כי שהייה של 120 דקות בשבוע בטבע, משפרת את רמת הבריאות והרווחה הנפשית. וזה לא משנה אם אתם "צורכים" את 120 הדקות השבועיות שלכם בבת אחת, או במספר ביקורים. המחקר מצא שיפור במדדים שונים, בהם מחלות לב וכלי דם, השמנת יתר, סוכרת, חרדות ועוד. מחקר זה מצטרף לשפע של מחקרים נוספים, שהגיעו למסקנות דומות.

וכל זאת, עוד לפני שבכלל דיברנו על שילוב של פעילות גופנית.

 

  1. שאלה של מחיר: זה נשמע מובן מאליו, ובכל זאת, לא רבים מפנימים את העובדה שספורט בטבע זול יותר ממנוי למכון כושר, ממנוי לבריכת שחייה או מתשלום למאמן אישי. ולצורך העניין, "טבע" הוא לא רק נווה מדבר מבודד ומרוחק, אלא גם פארקים, חוף הים ושאר פינות חמד תחת כיפת השמים.

 

  1. כמו אוויר לנשימה: אוויר צח הפך להיות מצרך נדיר בימים שבהם רבים נכנסים בבוקר למכונית הממוזגת, יוצאים ממנה הישר לחניון המקורה של העבודה, יושבים יום שלם במשרד ממוזג וחוזר חלילה. אז ספורט בטבע. הריאות שלכם יודו לכם.

 

  1. כואב לכם? תנו לטבע לרפא: מחקר ידוע שנערך בשנות ה-80, גילה כי מאושפזים בבתי חולים לאחר ניתוח, זקוקים לפחות משככי כאבים אם חלון החדר שלהם פונה לעבר נוף ירוק. זאת לעומת מי שאין להם חלון או שחלונם פונה למבנים נוספים. קחו את המחקר הזה ואת כאב הכתף שמציק לכם כבר חצי שנה, וצאו החוצה, אל הירוק הגדול.

 

  1. נפש בריאה בטבע בריא: מחקרים רבים מצאו כי לא רק הגוף, אלא גם הנפש מרוויחה שפע של בריאות ביציאה אל הטבע. השהות בטבע תפחית שלל תסמינים – מדיכאון ועד חרדה, מסטרס נקודתי ועד דכדוך מזדמן. ובכלל, הטבע יגרום לכם למוטיבציה לנוע יותר מכפי שאתם נוהגים לנוע במרחב. בנוסף, נמצא כי שהייה בטבע תורמת להתפתחות קוגניטיבית ונפשית תקינה יותר בקרב ילדים ובני נוער.

 

  1. ברגוע: מחקר שנערך ביפן לפני כעשור קבע כי שהות בטבע מביאה לרוגע, להאטת קצב הלב, למיתון של רמת הקורטיזול בדם וגם לחיזוקה של מערכת החיסון. ואיך כל זה משתלב באימון הגופני שלכם? אחרי האימון, מומלץ "לגנוב" עוד שעה קלה או ארוכה, ופשוט לשהות בטבע: להשתרע על החול, לשבת על פסגת הר או סתם לחבק עץ. כל השרירים יודו לכם, כולל שרירי המוח והנפש.

 

  1. אימון מרוכז: סובלים מהפרעות קשב וריכוז? ואולי אתם סתם פזורי דעת? ישנם מחקרים שמצאו כי היציאה אל הטבע משפרת את יכולת הריכוז. הוסיפו לזה אימון גופני – וקיבלתם גם מחשבה חדה וגם בטן שטוחה.

 

  1. חברים לטבע: אחד היתרונות הגדולים במנוי למכון כושר הוא העובדה שאתם מוקפים בחבר'ה. אז למה לא לעשות זאת גם בחוץ? קבוצות רכיבה, ריצה או כושר הם עניין נפוץ. אתם לא חייבים לעשות הכל לבד: ארגנו חברים, שכנים ובני משפחה, ונצלו את כל יתרונות האימון בחוץ – יחד עם החבר'ה. החוויה תהיה הרבה יותר מהנה ומגבשת.

 

  1. 9. ספורט, הערכה עצמית וטבע: מסתבר שהשילוב המנצח של ספורט וטבע, מביא גם לשיפור ברמת ההערכה העצמית והביטחון העצמי. ועוד לא דיברנו על הדבר החשוב מכל: ההנאה…

 

  1. לגוון, לגוון, לגוון: במכון כושר או בבריכת שחייה עובדים על כל השרירים, אבל מצד שני, מדובר באימון חדגוני יחסית מבחינה מנטלית. לעומת זאת, אם אתם מחליטים לרוץ, ללכת, לקפוץ או לדלג בטבע, תוכלו לבחור בכל פעם תפאורה אחרת. למעשה, המבחר שלכם יהיה אינסופי. תודו שאחרי ריצה בשביל סובב פסגת הר תבור, ההליכון בחדר הכושר ייראה לכם כמו הדבר הכי משעמם בעולם.