ברוכים הבאים אל ארץ פלגי מים.
האזור הקסום בו נובעים שלושת מקורות הירדן: נחל חרמון – בניאס, נחל שניר – חצבאני ונחל דן. הנחלים זורמים בצפון עמק החולה בעוצמה, מתפצלים לפלגים קטנים ומייצרים עבורנו אינספור פינות חמד על גדות הנחלים.
חבל ארץ זה של הגליל העליון שופע באפשרויות טיול, לינה, שכשוך ומפגש קרוב עם הטבע.
באתר זה תוכלו להעמיק את ההיכרות עם האזור ולהכיר מקרוב מקומות כמו שמורת תל דן, שמורת נחל שניר, שמורת נחל חרמון-בניאס, חורשת טל, שמורת נחל עיון, פארק הזהב בקריית שמונה ופינות חמד חבויות הפזורות על גדות הנחלים והפלגים. מוזמנים לקרוא היכן כדאי לטייל, להשתכשך, לפתוח אוהל, להבעיר אש ועוד. טיילו בבטחה ושימרו על הטבע של כולנו!
תשובות לשאלות נפוצות
רשות הטבע והגנים עושה כל שביכולתה לשמור על הטבע מתוך הבנה שמארג החיים בו עדין וקל מאוד להפר בו את האיזון, ושהאחריות לשמירה על האיזון מוטלת אך ורק עלינו, בני האדם. לצמצום נזקי האדם לטבע צריך לנקוט פעולות רבות, כגון שמירה על הניקיון, גיזום ועקירת צמחים פולשים, הסברה למטיילים, הכשרת שבילי הליכה, אכיפת חוקים, מניעת ציד בלתי חוקי, ועוד.
לכל אלו דרושים משאבים רבים, ודמי הכניסה לשמורות טבע הם חלק ממימון עבודות השימור וההגנה עליהן.
האכלת דגים היא חוויה מרגשת ומהנה, אך מזיקה להתנהגותם ולבריאותם. המזון שהטבע מספק לדגים הוא מעצב מספר אחת של התנהגותם ומומחיותם, וחיפושו ואיתורו במרחבי הנחל שומרים על בריאותם, על כושרם ועל עמידותם. מומחיות באיתור מזון חיונית להישרדותם, והאכלתם יוצרת תלות בנו ומקלקלת בתוך פרק זמן קצר תכונות יסוד עתיקות, שבזכותן דגים מתקיימים ומשגשגים בטבע. האכלה מזיקה גם לבריאותם. מזונו של האדם לא מספק את צורכי הדגים ואף פוגע בהם, מפני שהם רגישים למרכיבי מזון שונים.
דגים התמחו בקיום ובשגשוג בטבע, הבה נשמור על יכולתם, על כושרם ועל חושיהם הטבעיים וניזהר שלא לפגוע בבריאותם ולהפוך אותם לתלותיים ונזקקים.
מים צלולים וקרירים לרוב מעוררים בנו רצון עז להיכנס לטבילה ולזכות בהקלה מהחום הכבד. אך בעוד שלנו טבילה קלילה במים היא עניין פעוט ובלתי מזיק, לסביבה היא מסבה נזק ומשפיעה עליה לרעה.
כניסתנו למים יוצרת עננת חול עכורה (הרחפה) תחת רגלינו, פוגעת בצמחיית הנחלים ובבעלי חיים זעירים החיים בין האבנים, ומכניסה למים לכלוך, חיידקים, וגרוע מכול – קרם הגנה. בקרם הגנה יש מרכיב בשם אוקסיבנזון, ומחקרים הראו שהוא מזיק מאוד ליונקים ודגים מפני שהוא גורם להם לשיבוש הורמונלי ולשינוי במידע הגנטי.
ועוד דבר: בארצנו יש מעט נחלי איתן שזורמים כל השנה לאורך קילומטרים רבים. זרימת מים רציפה ובכמויות גדולות מקיימת חסרי חוליות מימיים בחלקי הנחל השונים. בכניסתנו למים וביציאתנו אנו רומסים אותם ואת צמחי המים ופוגעים בגדת הנחל. המפסידה הגדולה היא המערכת האקולוגית.
במצב זה כניסה של אדם אחד או שניים למים גורמת נזק שולי, אך כניסה למים של המון רב בכל חודשי הקיץ עלולה להסב נזק רב-משמעות לבתי גידול ייחודיים ושבריריים אלה. לכן בארץ פלגי מים יש נחלים דוגמת הבניאס שבהם הכניסה למים אסורה, אך יש אזורים שבהם היא מותרת. כדי לדעת היכן ניתן להיכנס למים ואף ליהנות ממסלולי הליכה בתוכם קראו את הכתבות העוסקות בעניין זה
בקישורים:
הלגונה בדן היא כינוי שנתנו תושבי האזור לחלק משמורת נחל דן.
זוהי שמורה מוכרזת על פי חוק בישראל וסגורה למבקרים זה שנים רבות. השמורה הוכרזה בעיקר כדי לשמר טבע ייחודי מפני איומי האדם. זהו מרחב אדיר המשמש בית גידול של חיות בר רבות. הן חיות במי הנחל או באות לשתות או לטרוף וגם מתרבות בו. במרחב ארץ פלגי המים בגולן יש נקודות רחצה רבות לבני אדם. מ-50 קילומטרים בערך של פלגי מים הוקצו לשמורות טבע רק 5 קילומטרים, וכל שפעת הנחלים הנותרת פתוחה למטיילים. מלבד חשיבות השמירה על הטבע, הרחצה בלגונה היא גם סכנת חיים ממש! מימיה קרים באופן מיוחד וזרימתם חזקה, והם מעמידים את הרוחצים בסכנה גדולה. רבים נזקקו לחילוץ ולצערנו היו גם שקיפדו בה את חייהם.
עלינו לזכור שבבואנו לנחל אנו אורחים בביתן של חיות הבר ולא להפך, ועלינו לאפשר להן להתקיים בו לפי דרכן ולהימנע מפגיעה בהן ובכל המערכת האקולוגית שהן מקיימות. רוב החיות באות לשתות מים בנחל בשעות הדמדומים, החשכה והשכם בבוקר, ורוב חיות הטרף הן פעילות לילה. חלק גדול מפעילותן נעשה בקרבת מקורות מים, ולכן אם נשהה שם כל הזמן הן יימנעו מלהתקרב והישרדותן תיפגע. בהיותנו אורחים עלינו להבין שלא מנומס להישאר בבית המארח ללא הגבלה ושעלינו לפנות את המקום למען דייריו הקבועים.
איפה כן אפשר לפתוח אוהל ואף בקרבת מים? קראו בכתבה על אתרי הקמפינג השווים של ארץ פלגי מים לחצו כאi >>
בכל שנה פורצות שרפות באזור הקסום והעדין שסביבנו, ובני האדם אחראים לרבות מן ההתלקחויות. שרפות מכלות צמחייה מקומית, הורגות בעלי חיים ממינים רבים או גורמות למותן, הורסות בתי גידול לחים ובתי גידול של דורסים וגורמות נזק עצום לסביבה ולמאזן האקולוגי. מסיבות אלו הבערת אש אסורה במקומות שאינם מיועדים לכך. גם אם זו רק מדורה קטנה ורחוקה מצמחייה או פק"ל קפה המחומם על גזייה, ההנאה שלנו מכוס הקפה זניחה ביחס לנזק העצום שעלול להיגרם משרפה שעלולה להתלקח מחוסר תשומת לב. בגנים הלאומיים ובחניוני קק"ל יש מקומות ייעודיים להבערת אש ובהם תוכלו ליהנות בשטח ממדורה מבוקרת.
לפרטים על מקומות שבהם הדלקת אש מותרת קראו את הכתבה "ממנגלים בכיף" בקישור >>
לכל בעל חיים יש תפקיד חשוב בשרשרת המזון, לכן ציד והיעלמות בעל חיים או צמצום אוכלוסייתו עלולים להפר בקלות את האיזון בטבע, וכך נפגעת מערכת אקולוגית שלמה. לדוגמה, לפני שנים רבות רצו למגר את מחלת הכלבת בקרב תנים על ידי הריגתם. לשם כך פוזרו פגרים של אפרוחים מורעלים, אלא שמלבד התנים גם נמיות אכלו את הפגרים ומתו. מייד אחר כך הייתה מכת נחשים קשה מאחר שהטורף הטבעי של הנחש הוא הנמייה, והנמיות כמעט נעלמו מהשטח.
הנחלים בארץ פלגי מים מוגדרים שמורת טבע, ובשמורת טבע כל הצומח והחי מוגן – גם ביבשה וגם בתוך המים. דיג שקול לציד, ופגיעתו קשה במארג החיים העדין שהדגים הם חלק ממנו, ולכן הדיג בנחלים אסור.