בעקבות פרחי הבר וצמחים בסכנת הכחדה

01/03/2022

מה הם צמחים בסכנת הכחדה, מדוע חשוב לשמור עליהם, מה הקשר שלהם לשטחים הפתוחים ולאן תוכלו לטייל כדי לפגוש אותם בשטח? כי אין כמו היכרות מקרוב כדי לחוות את הטבע במלוא יופיו ועוצמתו.

כלניות בחורשת טל-שרית פלצ'י מיארה
כלניות בחורשת טל-שרית פלצ'י מיארה, כלניות בחורשת טל, צילמה שרית פלצ'י מיארה

רשות הטבע והגנים מציינת מדי שנה, לקראת האביב, את שבוע שמירת הטבע בסימן פרחי הבר וצמחים בסכנת הכחדה. שבוע שמירת טבע פותח חודש שלם של פעילויות בעקבות פרחי הבר והן תמשכנה עד סוף מרץ.

צמחיית ישראל כוללת מגוון עצום של מינים, רובם פרחים, עצים וצמחי תבלין והיא ידועה בעולם בריכוז המינים הגדול שבה ביחס לשטחה. כמה מהפרחים, כמו כלנית מצויה ורקפת מצויה, נפוצים מאוד בזכות מעמדם כפרחים מוגנים – מינים שאסור לפגוע בהם בכל מקום שהם מצויים. מעמד זה עוזר לא רק בשמירתם מפני הכחדה אלא גם בשימור מרבדי מינים אלה ואחרים הגדלים באזורים מוגדרים. אנחנו ברשות הטבע והגנים מודעים לחשיבותה של התגייסות הציבור לשמירה על מינים מוגנים, ומשקיעים מאמץ רב בהגברת מודעותו ומעורבותו בשמירה עליהם. הפרחים המוגנים הם סמל לשמירת הטבע בארץ, וההצלחה בשימורם ידועה בארץ ומהווה דגם לשימור בכל העולם. זוהי הצלחה הסברתית אדירה. לא פעם מבקרים מכל העולם משתאים בראותם מרבדי פרחים בשטחים פתוחים המובילים לאזורים אורבניים, מפני שמרבדים מעין אלו לא היו שורדים כמעט בשום ארץ אחרת בעולם.

אתם מוזמנים לבקר בתחנות מידע והסברה (לחצו כאן)  ובסיורים מודרכים (לחצו כאן) שיוקמו בסמוך למוקדי פריחה בגנים לאומים ושמורות טבע בכל רחבי הארץ ולקבל מידע על מסלול הטיול ופרחי הבר (לחצו כאן) שבהם לצד היכרות עם הכללים לשמירה על הפרחים ועל הטבע והיכרות עם העבודה המקצועית של הרשות לשמירת המינים המוגנים.

מרבדי פרחים מקושטים ומרהיבים ממתינים לכם. נצא כולנו נהנה מהנוף ולא נקטוף.

פרטים נוספים בטלפון 3639* 

מרבדי פרחים בחורשת טל – דודו פרו, דודו פרו

לפני שייעלמו מהעולם: צמחים בסכנת הכחדה

בפני מיני הצמחים בארץ ובעולם, ניצבים איומים רבים. בישראל הם כוללים בעיקר את תנופת הבנייה והפיתוח, המגיעה לעתים על חשבון בתי גידול טבעיים. זאת, לצד קיטוע של בתי גידול. איומים משמעותיים נוספים כוללים חדירת מינים פולשים המשתלטים על מקורות המחייה והשטחים של המינים המקומיים, פעולות קטיף לא חוקיות, ניצול מסחרי וכריתה, זיהומי מים ועוד.

בהקשר זה, נבחין בין שני מושגים שרבים נוטים לבלבל ביניהם: צמחים מוגנים וצמחים בסכנת הכחדה.

צמחים בסכנת הכחדה הם אלו העלולים להיעלם מן הארץ או העולם, באם לא יינקטו פעולות לשמירתם. צמחים  אלו קרויים "צמחים אדומים".

צמחים מוגנים הם צמחים שנקבע בחוק שקטיפתם או פגיעה בהם אסורה. כך למשל, נרקיסים, רקפות, כלניות ותורמוסים, שעד לאמצע שנות ה-60, נקטפו באופן מסיבי למטרות נוי, ועלה חשש להיעלמותם מן הנוף. באופן זה, לא כל צמח מוגן הוא גם צמח המצוי בסכנת הכחדה.

תוכלו להכיר את שפע הצמחים בסכנת הכחדה בעזרת אתר האינטרנט redlist.parks.org.il.

פרחים – עידו שקד, פרחים - צילם עידו שקד

פעולות רשות הטבע והגנים להגן ולאושש מיני צמחים בסכנה

 

  1. ניטור צמחים בסכנת הכחדה: סדרה של מדידות וספירות שנועדו לאבחן את המצב בשטח ובכך לנסות ולנבא שינויים עתידיים.
  2. ממשק צמחים בסכנת הכחדה: שמורות טבע או שטחים מוגנים אחרים הן האתר הטבעי שבו ניתן לספק הגנה על צמחים בסכנת הכחדה. לכן, הגדרת שטחים אלו היא צעד חיוני נדרש. פעמים רבות הכרזת האתר כשמורת טבע אינה מספקת, ונדרש לסייע למינים בסכנת הכחדה לעמוד בתנאי ה"תחרות" עם מינים נפוצים על ידי דילול או כיסוח. כך למשל, במקרה של השתלטות קידה שעירה על צמחי אזוביון דגול בשמורת לימן.
  3. השבה לטבע והעתקה לאתרים חדשים: פעולות יזומות של זריעה, שתילה או העתקה של צמחים בסכנת הכחדה בשמורות, בשטחים פתוחים אחרים או בשטחים משוקמים.
  4. שימור צמחים בבנקי גנים: בנק הגנים במכון וולקני פועל בשיתוף עם רשות הטבע והגנים בתחום של שימור זרעים של הצמחים האדומים. בנק הגנים מטפל גם בצמחים אנדמיים לישראל ובצמחים נדירים מאוד, גם אם אינם מוגדרים כצמחים בסכנת הכחדה. המטרה העיקרית שלטובתה הוא הוקם, היא שמירת זרעי קרובי בר של צמחי תרבות.
  5. שימור צמחים בגני מקלט: יוזמה שבבסיסה הבאת זרעי צמחים או שתילים של צמחים בסכנת הכחדה, למרחבים ייעודיים המצויים במספר גנים לאומיים ושמורות טבע. שם מנביטים אותם, מגדלים אותם ומייצרים עוד זרעים, כאשר המטרה היא בסופו של דבר להשיבם אל הטבע ולהציג אותם לקהל המבקרים.
טיול פריחה בדור הבונים – דותן רותם, טיול פריחה בחוף דור הבונים - צילם דותן רותם

חשיבות מכרעת: לשמור גם על השטחים הפתוחים

 נתחיל מהשורה התחתונה: אם לא נשמור על השטחים הפתוחים, יהיה לנו קשה עד בלתי אפשרי, לשמור לאורך זמן על המינים המצויים בסכנת הכחדה.

כי למרות חשיבותם הניכרת של שמורות טבע וגנים לאומיים, הרי שבלתי אפשר להפריד בינם לבין המערכת האקולוגית כולה, המצויה בשטחים הפתוחים.

במדינה בעלת שטח צנוע כישראל, שמירה על שטחי השמורות בלבד – שגודלן לא תמיד מאפשר מרחב מחייה מספק לצמחים ולבעלי החיים – אינו מספק. נכון, שטחי השמורות מוגנים, אך בשל אי הרציפות של בתי גידול, בעיקר באזור הצפון והמרכז, נוצרת בהם פגיעה קשה.

אין זה סוד שרבות מהמערכות האקולוגיות בארץ חוו פגיעות קשות בשל הבנייה והפיתוח. חשוב לבנות ולהתקדם, אך חשוב לא פחות – לבצע זאת באופן מושכל, בראייה סביבתית כוללת

ואם נביט לרגע על התמונה הגדולה, חייבים להודות כי למרות שהטכנולוגיה מתקדמת במהירות שיא, הרי שהקיום שלנו, כבני אדם, תלוי באופן מוחלט במגוון הביולוגי של הטבע. ללא מערכות אקולוגיות בריאות – אין חיים

מסיבה זו, שמירה על השטחים הפתוחים – על מיני הצמחים ובעלי החיים המצויים בהם – היא מכרעת.

להכיר זה לאהוב: יוצאים להרפתקה בלשית-בוטנית בשטח

עם כל הכבוד לתיאוריה, הרי שחלק בלתי נפרד מהשמירה על מינים בסכנת הכחדה מגיע בדמות יציאה לשטח של ציבור המטיילים, היכרות עם הצמחים ולמידה חווייתית עליהם.

אנו מציעים לכם לצאת להרפתקה בלשית-בוטנית: הצטיידו במגדיר צמחים (ספר או מגדיר מקוון, כגון "צמחיית ישראל ברשת" או "צמח השדה") וצאו אל השטחים הפתוחים בהרכב משפחתי או חברי, במטרה לגלות עולם. או לפחות צמחים בסכנה. הנה כמה רעיונות לדוגמה, שתוכלו לבצע ממש בשבוע שמירת הטבע.

אנא זכרו: לטבע יש תוכניות משלו, ולא בכל מסלול או בכל עת, ניתן יהיה למצוא את הצמחים הללו. עם זאת, אין ספק שחלק מהחוויה טמון בחיפוש עצמו.

שום תל-אביבי

תעודת זהות מקוצרת: גיאופיט שמצוי רק בחולות מישור החוף בישראל. מגיע לגובה של 40-30 ס"מ ופורח בצבע ורוד עד בורדו. לעתים ניתן למצוא אותו לצד מקבצים של אירוס הארגמן.

פורח ב: פברואר-מרץ

בטח ידעתם ש: בימי קדם שימש השום כצמח מרפא, ואפילו הרמב"ם המליץ לצרוך אותו לשיפור הראייה והפחתת צימאון.

צאו לחפש אותו:

שום תל אביבי – אורי פרגמן ספיר, שום תל אביבי - צילם אורי פרגמן ספיר

 

בן חצב החורש

תעודת זהות מקוצרת: גיאופיט שחבוי במספר אתרים בצפון הארץ, כולל בגליל המערבי, בחרמון ובכרמל, ולו פריחה יפה בצבעי תכלת-סגלגל. ניתן למצוא אותו בחורשים ובסדקי סלעים.

פורח ב: ינואר-אפריל

בטח ידעתם ש: במיתולוגיה היוונית, מסופר על פיזור תמצית הפקעות של בן-חצב, לצורך הרגעת מפלצות.

בן חצב החורש- צילום אורי פרגמן-ספיר, בן חצב החורש, צילום אורי פרגמן-ספיר

 

מרור שנהבי

תעודת זהות מקוצרת: בן-שיח חובב מדבר שניתן למצאו על מחשופי סלעים, בעת שהוא פורח בצבע צהוב.

פורח ב: אוקטובר-פברואר

בטח ידעתם ש: ניתן למצוא אותו במדבר יהודה – וגם בהרי מואב שבירדן

צאו לחפש אותו ב:

מרור שנהבי – צילם עמית מנדלסון, מרור שנהבי - צילם עמית מנדלסון

 

פגונית סיני

תעודת זהות מקוצרת: בן-שיח מדברי, מכוסה שיערות זעירות, המתנשא לגובה של כ-30-25 ס"מ. פורח בסגול עדין, עם אבקנים בצהוב עז.

פורח ב: פברואר-אפריל

בטח ידעתם ש: למרות שמו, ניתן למצוא אותו גם באזורים מדבריים באפריקה ובאסיה

צאו לחפש אותו:

פגונית סיני- צילום אורי פרגמן-ספיר, פגונית סיני- צילום אורי פרגמן-ספיר

 

צבעוני ססגוני

תעודת זהות מקוצרת: גיאופיט שפריחתו היפה מופיעה בצהוב ולבן-ורדרד. הפרח מזכיר במראהו פעמון. מתנשא לגובה של 20-10 ס"מ

פורח ב: פברואר-מרץ

בטח ידעתם ש: ב"שפת הפרחים", הצבעוני מסמל אהבת-נצח

צאו לחפש אותו:

צבעוני ססגוני – צילום אורי פרגמן-ספיר, צבעוני ססגוני - צילום אורי פרגמן-ספיר

 

אבוטילון קהה

תעודת זהות מקוצרת: שיח מכוסה שיערות שגובהו כ-1.5-1 מטרים והוא פורח בצהוב. השיח חובב המדבר, מתהדר בצבע ירוק כל השנה.

פורח ב: כל השנה

בטח ידעתם ש: במקומות שונים בעולם משמש האבוטילון לייצור חוטים לאריגים ושקים

צאו לחפש אותו:

אבוטילון כהה – אורי פרגמן-ספיר, אבוטילון כהה - צילם אורי פרגמן-ספיר

 

אבוטילון הודי

תעודת זהות מקוצרת: שיח חובב מדבר בגובה 2-1 מטרים, בעל גבעולים רבים, זקופים ומסועפים, שעליהם שיערות. הפרח בצורת פעמון או ספל, והוא פורח בצהוב.

פורח ב: ינואר-אוגוסט

בטח ידעתם ש: לצמח זה היו שימושים רבים ברפואה העממית

צאו לחפש אותו:

אבוטילון הודי – צילום אורי פרגמן-ספיר, אבוטילון הודי - צילום אורי פרגמן-ספיר

 

מוריקת סיני

תעודת זהות מקוצרת: צמח חובב מדבר ממשפחת המצליבים. פורח בוורוד-סגלגל. קרוי גם מוריקנדית סיני.

פורח ב: פברואר-אפריל

בטח ידעתם ש: נקרא בשמו גם בזכות כתמי הצבע הירוק שהוא מוסיף לסביבה המדברית.

צאו לחפש אותו:

מוריקת סיני – מתוך הספר של אבי שמידע, מוריקת סיני - מתוך הספר של אבי שמידע

 

כמו מוזיאון בוטני: הזמנה לבקר בגני המקלט לצמחים בסכנת הכחדה

אם לא מצאתם את מבוקשכם בשטחים הפתוחים, אם אתם לא בעניין של טיול עצמאי בשטח לא מוכר ואם אתם רוצים לחקור את הנושא לעומק – הפתרון החוויתי ביותר מגיע בדמות ביקור בגני מקלט לצמחים בסכנת הכחדה, המצויים כאמור במספר שמורות טבע וגנים לאומיים.

  • שמורת טבע עין אפק: שמורת הטבע שבעמק עכו משמרת את נופי העבר של האזור, שכללו ביצות לרוב ועולם חי וצומח עשיר. במקום שבילי טיול חווייתיים החולפים בין מקורות מים ושרידים היסטוריים מרתקים. גן המקלט לצמחים המצוי כאן מאכלס צמחים שהובאו מאזורים שעמדו לפני עבודות פיתוח ותשתית לאורכו של נחל נעמן, ונשתלו בחלקות המדמות את בתי הגידול הטבעיים שלהם. כך למשל, תוכלו לבקר באזור המדמה שקע חולי חופי, כורכר ובית גידול לח.
  • גן לאומי ציפורי: הגן הלאומי מוכר היטב בזכות השרידים ההיסטוריים ושפע הפסיפסים, אבל כאן, במקום שבו ישבה הסנהדרין ובו נחתמה המשנה, מצוי גן מקלט שבו מינים נדירים כגון אלקנת הגליל, סומקן ענקי, שלמון סורי, דבקה זנובה, לוענית יריחו, ערבז דק פרחים, קיקסית הקנוקנות ועוד. יש פה אפילו גן סחלבים יפהפה. כל זאת, אל מול נופי בקעת בית נטופה, שבה גדלים רוב הצמחים השמורים בגן המקלט.
  • גן לאומי נבי סמואל: במרחק צעקה מלב ירושלים, במקום המקודש ליהדות, לנצרות ולאיסלם – שבו על פי האמונה מצוי קבר שמואל הנביא, תמצאו מבנה צלבני מרשים, שרידי רובע הלניסטי, נופים פנורמיים וגם מעיין הנובע מעומק מערה. גן המקלט היפה מציג צמחים בסכנת הכחדה של הרי ירושלים, יהודה ושומרון, ובו עשרות מינים, בהם אירוס הסרגל, מרווה שסועה, אנדרוסקי גדולה, אבובית עדינה, דו-כנף ריחנית, שום לבן-קליפות, וגם חלקת צמחי מרפא ותבלין. לכו בעקבות הריח.
  • חי רמון: הגן הזואולוגי השוכן ליד מרכז מבקרים מכתש רמון, מציע ערך מוסף פחות מוכר, בדמות גן מקלט שנועד למשמר צמחייה האופיינית להר הנגב בכלל ולמכתש רמון בפרט. לצד הצמחים בסכנת הכחדה, כגון אזובית רמון וצלף רמון, מצויים גם צמחים אופייניים נוספים, המאכלסים מספר בתי גידול מדבריים שונים, בהם דיונות, מסלע, מעיין, מצוק, משטחי לס ועוד.
  • גן לאומי כוכב הירדן: בלב האתר ניתב מבצר צלבני מושלם ויחיד במינו בישראל, שממנו ניבטים מגבוה נופי הגליל התחתון, בקעת הירדן והגלעד. עוד במקום: שביל טיול משפחתי בדגש תצפיות, גן פסלים וכמובן – גן מקלט שבו מיני צמחים נדירים שצומחים בקרקעות הבזלת במזרח הגליל התחתון, כגון שלהבית הגלגל ואלקנת הגליל. הצמחים משמשים מעין גרעין רבייה להשבת הצמחים לנופי הגליל.
  • שמורת טבע החולה: שמורת הטבע הראשונה שהוכרזה בישראל (1964), הפכה זה מכבר לאתר חובה בעל חשיבות בינלאומית בכל הקשור לנדידת עופות. זה גם בית גידול מימי בעל חשיבות ניכרת במזרח התיכון, במקום נקודות תצפית נהדרות ושבילי טיול שחלקם "מרחפים" מעל המים, תוך מפגש עם עולם צומח וחי עשירים. עוד במקום: "עופוריה", מרכז מבקרים אינטראקטיבי המביא את סיפורה של שמורת החולה באופן בלתי נשכח. גן המקלט משמר צמחי מים נדירים שאפיינו את אזור החולה בטרם הייבוש. כמה מהמינים שבאתר הם מינים בסכנת הכחדה בישראל, וגן המקלט מאפשר אישוש אוכלוסיות לשם החזרתם לטבע. בימים אלו שמטרת החולה סגורה למבקרים בשל בכנת הפצת שפעת העופות. אנו מקוים כי השמורה תיפתח ברוב למבקרים.

סיורי פריחה נוספים

* ביקור בשמורות הטבע והגנים הלאומיים כרוך בתשלום ובתיאום מראש (כניסה חינם למנויי מטמון)

 

 

קטגוריות